Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Pobřežní 21 – Praha 8  *  ÚT–PÁ 12:00–18:00  *  SO–NE 10:00–18:00  *  Vstup zdarma
Vstup zdarma  *  ÚT–PÁ 12:00–18:00
SO–NE 10:00–18:00
Logo Kooperativa Galerie
IMG_5712

Novinka

Umělci a jejich ateliéry napříč generacemi v Galerii Kooperativy

Ateliér znamená pro umělce nejen jeho pracovní prostor, ale i prostor intimní. Prostor pro přemýšlení a úvahy o tom, co chce a „musí“ sdělit svým konkrétním dílem. Výstava Ateliéry představuje šestnáct českých osobností, z toho osm současných autorů. Ocitneme se společně v intimním prostoru lidí, kteří mají dar předat ostatním krásu a kus svého pohledu na svět prostřednictvím talentu, znalostí a řemesla. Přijďte navštívit jednotlivé ateliéry a seznámit se s těmi, kdo v nich tvořili a tvoří, do Galerie Kooperativy.

Nahlédnout můžete k Emilu Fillovi, Otakaru Nejedlému, Janu Bauchovi, Josefu Lieslerovi, Františku Jiroudkovi, Arnoštu Paderlíkovi, Ladislavu Čepelákovi nebo Josefu Jírovi. Druhá polovina výstavy nám představuje pohledy do ateliérů současných umělců. Máte tak možnost srovnání, jak se změnil prostor, pohled a um nebo zda přirozeně navazují na odkazy generací před nimi. Výstava vás zavede do ateliérů Jaromíra Rybáka, Markéty Jírové, Ivana Exnera, Jana Řeřichy, Jiřího Housky, Lenky Falušiové, Tomáše Honze a sochaře Martina Žáka.

„Umění musí být vždy pokora, skromnost a noblesa,“ řekl malíř Jan Bauch, a jeho slova by se mohla stát mottem každého umělce. „Je velkým štěstím, že Kooperativa vlastní jeho obraz Ateliér, který byl zařazen mezi Národní kulturní památky a my se o něj můžeme podělit s veřejností,“ představuje jeden z významných exponátů akademický malíř Ivan Exner, kurátor výstavy.

Srdečně vás tedy zveme do neobyčejného světa uměleckých ateliérů v Galerii Kooperativy, která je jednou z největších soukromých galerií v Praze. Nachází se v karlínské centrále pojišťovny, jejíž třetí patro bylo při výstavbě upraveno na veřejně přístupnou galerii. Galerie Kooperativy se stala přirozenou součástí nejen zaměstnanecké zóny, ale i veřejně přístupné části budovy s kavárnou Mezi řádky, určenou běžným návštěvníkům. Plynule se tak prolíná pracovní život s osobním a vzniká tím zajímavá symbióza, která vytváří nevšední atmosféru. Galerii každoročně navštíví několik tisíc návštěvníků.

Umělecká sbírka Kooperativy vznikla krátce po založení pojišťovny s cílem sbírat a vystavovat díla českých umělců. Už od založení je systematicky a odborně budována a zhodnocována pod vedením uměleckých poradců. Díky této péči vznikla rozsáhlá a kvalitní sbírka českého umění. V současnosti zahrnuje na 3 000 obrazů, kreseb, grafik, plastik i dalších uměleckých předmětů.

  • Termín: 15. 2. – 30. 6. 2022.
  • Otevírací doba: út – pá 14:00 – 18:00 hod., so – ne 10:00 – 18:00 hod. Vstup zdarma.
  • Místo: Galerie Kooperativy, Pobřežní 665 / 21, Praha 8 Karlín, koop.cz/galerie