Počet porcí: 8
Příprava: 20 minut
Pečení: 50 minut
Celkový čas: 70 minut + čas na chladnutí
Bez laktózy
SNADNÉ
Suroviny na těsto
- 200 g hladké špaldové mouky
- 130 g másla
- 30 g třtinového cukru
- 20 g mletých vlašských ořechů
- 1 žloutek
- Špetka soli
Suroviny na náplň
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- 150 g změklého másla
- 1 celé vejce pokojové teploty
- 1 bílek
- 90 g třtinového cukru
- Citrónová šťáva z ½ citrónu
- 4 ks hrušky
- 1 ČL skořice
POSTUP
Nejprve si připravte těsto. V míse nebo v robotu smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, přidejte žloutek a na kostky nakrájené máslo. Rukama nebo v robotu rychle zpracujte nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit alespoň 30 minut, můžete i přes noc.
Troubu předehřejte na 170 °C, koláčovou formu si vymažte máslem, těsto rozválejte a přeneste do formy. Těsto dobře přitiskněte k formě a odřízněte přebytečné okraje. Takto připravené těsto propíchejte vidličkou a vložte do předehřáté trouby na 10 minut zapéct.
Předpečený korpus vyndejte z trouby a nechte částečně zchladnout. Mezitím si připravte hrušky a náplň.
Máslo vyšlehejte s cukrem přidejte vejce i bílek a dobře prošlehejte. Do směsi přidejte mleté vlašské ořechy a skořici.
Nyní je čas na přípravu hrušek, oloupejte je škrabkou na brambory rozřízněte na půl, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na tenké plátky. Takto připravené hrušky ihned pokapejte citrónovou šťávou, aby zůstaly krásně světlé a nezhnědly.
Připravenou náplň přendejte na předpečený korpus a uhlaďte širokým nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na náplň narovnejte plátky hrušek, koláč posypte vlašskými ořechy a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C na cca 40 minut.
Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním můžete ještě posypat skořicí.
Více o zdravých surovinách
Pšenice špalda
Je velmi starý druh pšenice, její zrna mají díky vysokému obsahu vlákniny nízký glykemický index, hodí se proto i při redukčních dietách. Obsah minerálních látek ve špaldové mouce je vyšší než u běžné pšenice. Špalda obsahuje více manganu, zinku a mědi. Z vitamínů jsou to například vitamín B1, B6 a vitamín E.
Vlašské ořechy
Obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (tuků) a sacharidů. V jádrech vlašských ořechů se skrývají i vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamín E, K, A, betakaroten a minerální látky, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen.
Hrušky
Hrušky jsou zdrojem vlákniny, ale obsahují také vitamín A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C a minerální látky: draslík, vápník a hořčík.