Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa
|Work-life balance|Klidné pondělí

Jak stíhat práci a nešidit při tom rodinu

V dnešním překotném světě není vůbec jednoduché sladit pracovní a rodinný život tak, abychom ani jedno nešidili. Když si však dokážeme správně určit priority, odstranit pár zlozvyků a dodržovat několik základních zásad, dá se to zvládnout.

Uvodka_Clanek

Nenosme si práci domů

Pro náš klid a pohodu se potřebujeme naučit nastavit si co nejjasnější hranice, kdy pracujeme a kdy jsme s rodinou. Podle statistik dokonce 80 % Čechů pracuje, i když by mohli být s rodinou. Čas od času samozřejmě můžeme mít v práci přetlak a nezbude nám než večer ještě něco dodělat. Měla by to však být výjimka, ke které dochází opravdu jednou za čas. Jestliže se však pravidelně stává, že přijdeme domů, rychle zhltneme večeři a zbytek večera prosedíme u počítače nad pracovními resty, měli bychom se zamyslet, co v práci dělat jinak. Některé činnosti třeba lze delegovat, jiné zefektivnit, a další dokonce úplně zrušit. Hodiny a dny, které jsme namísto s dětmi a partnerem strávili nad prezentacemi, tabulkami a e-maily, nám už žádný šéf, klient nebo kolega nevrátí.

Plánujme život rodiny a ze svých plánů pokud možno neslevujme

Nejde jen o množství času, který doma trávíme. Důležité je, jak tento čas využijeme. Měli bychom se snažit být opravdu spolu, užívat si společné zážitky a vnímat jeden druhého. Abychom toho byli schopni, vyplatí se v dostatečném předstihu plánovat takové rodinné aktivity, které budou bavit všechny členy rodiny. Těchto plánů bychom se měli držet a nerušit je, jestliže k tomu není skutečně vážný důvod. Společně bychom se také doma měli snažit vykonávat různé činnosti jako vaření, nakupování nebo uklízení, které sice nejsou tak zábavné, ale můžeme při nich být jeden s druhým a děti se alespoň naučí podílet se na chodu domácnosti.

Dopřejme si čas pro sebe

Abychom měli skutečně harmonický život, potřebujeme si najít také nějaký čas sami pro sebe. Možná to zní jako úplné sci-fi, ale zkusme se zamyslet, kolik hodin týdně promrháme neustálým projížděním sociálních sítí, bezmyšlenkovitým surfováním po internetu nebo sledováním televizních programů, které nás vůbec nezajímají. Kdybychom je věnovali svým koníčkům nebo posezení s přáteli, možná bychom byli překvapeni, kolik se toho za den dá stihnout.

Jak omezit čas strávený s elektronikou

  • Stanovte si časové limity a omezte denní dobu, kterou trávíte s elektronikou pro osobní použití.
  • Vytvořte si doma čisté zóny, tedy místa, kam elektronika nesmí (např. ložnice nebo jídelní stůl).
  • Plánujte digitální detox, což může být určitý čas během dne nebo třeba den v týdnu, kdy elektroniku nepoužíváte.
  • Využijte technologii ve svůj prospěch. Nastavte si na mobilním telefonu upozornění nebo si stáhněte aplikaci, která vás upozorní, když jste na mobilu příliš dlouho.
  • Vyhledávejte alternativní aktivity, které vás odvádějí od elektroniky, jako je čtení, sport, vaření nebo jiné hobby.
  • Když trávíte čas s rodinou nebo přáteli, odložte elektronická zařízení stranou a soustřeďte se na skutečnou interakci.

ZPĚT KE STATISTIKÁM