Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa
|IT články

Nová Experta: Upgradujeme SW pro likvidaci pojistných událostí

Experta je provozní systém společnosti Global Expert, s.r.o. poskytující služby z oblasti likvidace pojistných událostí pojišťovnám Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna.

Jsou to například:

  • prohlídky před vstupem do pojištění,
  • prohlídky poškozených vozidel a majetku,
  • kalkulace škod a další.

Tyto služby poskytují zaměstnanci společnosti, kteří mají expertní znalosti v jednotlivých oblastech. Výstupem jsou znalecké odhady a posudky, na jejichž základě následně pojišťovny vyplácí pojistné plnění.

O Global Expert, s.r.o.

Jde o jednu ze dceřiných společností těchto pojišťoven Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna. Spolu s nimi patří do mezinárodního koncertu VIG.

Pokrývá celé území ČR, a to jak v rámci přímých zaměstnanců společnosti, tak v oblasti smluvních servisů a dalších externích spolupracovníků

Jak probíhá řešení pojistných událostí

Interní nebo externí zaměstnanec – technik – má k dispozici pro svou práci webovou i mobilní aplikaci. Ve chvíli, kde přivolán k řešení pojistné události, může jednoduše a pohodlně pořídit snímky škod a zadat je do systému ke konkrétnímu pojistnému případu.

Podobnou aplikaci mají k dispozici i zaměstnanci smluvních servisů, kterých je v rámci ČR více než tisícovka. Pro ty je určený portál, přes který probíhá komunikace a dodávání podkladů pro likvidaci pojistných událostí a pro tvorbu expertíz (fotodokumentace, fakturace, atd.) s cílem inkasování pojistného plnění.

Dalším specifikem jsou tzv. drive-in stanoviště. Slouží k posouzení škody na vozidlech, která nejsou plně vyřazena z provozu. Majitel auta, na kterém je způsobena škoda, přijede na nejbližší drive-in stanoviště, kde se mu věnuje technik, který provede prohlídku vozidla.

Posouváme se dál

Experta nám usnadňuje práci již 20 let. Nově se provádí upgrade na dvou úrovních – jak na technologické, tak businessové. Je nutné držet krok s dobou a s technologiemi, proto bude projekt Nová Experta postaven na nejmodernější microsevices architektuře:

  • Camunda (BPMN)
  • Kafka
  • Java (Spring Boot)
  • React
  • MongoDB
  • Docker & Kubernetes a další…

Dmytro Gundartsev a jeho tým vytvořili technologický PoC postavený na up-to-date technologiích. Po stránce businessové dochází k redesignu a revizi procesů – tj. neustále přemýšlíme, jak využít nové technologie tak, abychom celý proces v rámci systému Experta dělali lépe.

Nová Experta je na svém začátku. Je to jedinečná příležitost pro vývojáře účastnit se nového projektu a být autorem a architektem nových technologicko-businessových řešení. 

Co o projektu říká software architect a team lead Dmytro Gundartsev

['id']

Pro zobrazení obsahu je nutné povolit cookies sociálních sítí.