Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa
|IT články

Stáž v AIS Servis očima studenta

Konečně prázdniny. Právě přišel výsledek poslední zkoušky letního semestru. Bylo to těsné, ale mám to za sebou. Super. Tak co teď?

Autor

Ondřej Kříž, trainee v oddělení BI/DWH

Jmenuji se Ondřej Kříž a rád bych se s vámi podělil o svoji zkušenost stážisty ve firmě AIS Servis.

Brzy po odeslání CV přišlo první příjemné překvapení. Užšímu výběru zájemců přišlo zadání úkolu: nahrát o sobě krátké video s odpověďmi na obecné otázky ohledně řešení problémů. Pochopil jsem, že je to moje první příležitost ukázat se takový, jaký jsem. Měl jsem už dost pohovorů, kdy se mezi desítkami kandidátů rozhoduje na základě encyklopedické znalosti syntaxe konkrétního programovacího jazyka. Nahrál jsem svoje pětiminutové video a čekal na další vývoj. 

Po pár dnech přišel email, že jsem prošel i tímto výběrem a jsem pozvaný na assessment centrum. Bylo to pro mě další neznámé slovo, ale zařídil jsem si volno v dosavadní práci a v Den D vyrazil (plný nervozity) na určenou adresu. 

Měl jsem za sebou už pár pohovorů a všechny byly jako přes kopírák: pět minut po určeném začátku se připojí do hovoru několik unavených náborářů, půl hodiny se na ně snažím udělat dojem. Zatímco mám na paměti dobré rady z internetu ohledně sebevědomého vystupování, dozvídám se v závěru, že o místo se uchází zkušenější a kvalifikovanější zájemci a „děkuji, zkuste to příště“ 

Assessment centrum se od těchto pohovorů nemohlo lišit více. 

Spolu se zhruba desítkou ostatních zájemců a zaměstnanců AISu jsme si sedli do kruhu v místnosti s kulečníkem a fotbálkem a začali jsme si povídat. Brzy jsme zjistili, že se nabírá na sedm pozic, čímž nervozita opadla skoro okamžitě. V podstatě jsme hráli hry: 2 pravdy a 1 lež, rozhodovali jsme o morálnosti jednání v klasickém příběhu, zkoušeli jsme spolupráci v týmech. Během dne se nám také představili vedoucí jednotlivých týmů a povídali o své práci. Když přišel na řadu poslední bod programu v podobě pohovorů, měl jsem dobrou představu, kam bych to chtěl zkusit a na jaké lidi mám být připravený. 

Po nějaké době přišel očekávaný telefonát. Byl jsem přijat na pozici datového analytika do BI týmu. Ze zprávy jsem měl velkou radost, protože tým mě dokázal během pohovoru nadchnout pro svoji práci. 

Během pracovních prázdnin pak bylo na mně, abych dokázal, že jsem správný člověk na správném místě. Kromě běžné práce v týmu jsme všichni stážisti pracovali na vlastním týmovém projektu, který jsme průběžně prezentovali vedení firmy a měli ho poměrně hodně ve své režii. A na závěr prázdnin mi byla nabídnuta flexibilní smlouva, díky které můžu skloubit práci, školu i psaní bakalářské práce. 

V týmu mám neskutečně přátelské lidi, se kterými analyzuji nejen data, ale také kulečník, fotbálek, seriály a mnohem víc. Při práci jsem se setkal s ochotnými lidmi, kteří vždy pomohli, když jsem v něčem neměl jasno. S ostatními stážisty jsme pod firemní záštitou i na vlastní pěst podnikali akce v různých zařízeních po Brně. Díky zajímavé a podnětné práci jsem se značně posunul v chápání dat a v práci s daty. Díky meetingům, kterých jsem byl součástí, jsem otestoval svoje komunikační a prezentační dovednosti. Prostředí ve firmě je přátelské a moderní, s mnohými benefity, které jinde nenajdete. 

Pokud si tento článek čtete jako zájemce o stáž, můžu vám s klidným srdcem říct, že se hlásíte na jedno z nejlepších míst v Brně, neváhejte poslat životopis, už se tu na vás těšíme. :-) 

Zpět na IT kariérní stránky