Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa
|IT články

Moje cesta na vedoucí pozici v IT jedné z největších pojišťoven

Jmenuji se Iva Suchá a do IT Kooperativy jsem nastoupila na začátku dubna 2024. Kooperativa pro mě rozhodně nebyla krokem do neznáma, byť jsem ji z pozice manažera odpovědného za IT část statutárního externího auditu společnosti Kooperativa znala tak trošku jinak. Nyní jsem však skočila do interních vod a hájím zelené barvy.

Iva Suchá

Autorka

Iva Suchá, vedoucí odboru IT kanceláře

Jakožto člověk narozený na konci „obávaných“ devadesátek jsem zástupce Generace Z. Trošku nelibě se snažím smířit s tím, že už mám blíže k 30. narozeninám než těm 20. Jsem holka pocházející z malého města na Vysočině, která si myslela, že rodné město nahradí za vír velkoměsta, a to nejen po dobu studia na vysoké škole. Cesty osudu mě ale přivály zpátky na Vysočinu, a tak Prahu v nepravidelných intervalech opouštím a zase přijíždím. Když zrovna nejsem v práci, nebo neřídím turnaj ve stolním tenise či nerozhoduju nějaký extraligový zápas, ráda cestuju, poznávám nové země, místa a rozšiřuji si obzory.

Jaká vlastně byla cesta, která mě přivedla až na pozici Vedoucí odboru v rámci Úseku informačních technologií?

Dalo by se říci, že to celé začalo v moment, kdy se můj zájem o techniku, technologie a zároveň snoubení s businessem a čísly přetavil ve studium na VŠE na FIS. Během bakalářského studiu na Aplikované informatice jsem se rozhodla také pro získávání praktických zkušeností a dovedností, a tak mě přilákaly vody České spořitelny. V rámci Spořky jsem se nejprve věnovala administrativní podpoře oddělení Testovacího centra a postupně přičichávala k dalším věcem a více technickým úkolům, až se ze mě stal IT analytik s přesahem do businessu.

Jelikož mám ráda výzvy, po roce a půl jsem se vydala do divokých a neznámých vod auditní a poradenské společnosti KPMG. V KPMG jsem strávila celý zbytek svých vysokoškolských studií. Z juniorní pozice jsem se na pomyslném kariérním žebříčku postupně dostala k vedení projektů a auditních zakázek až k pozici manažerské, ze které jsem společnosti po šesti letech v modrém dresu opouštěla. Paralelně s tím jsem dokončila bakalářské studium i navazující magisterské studium (taktéž na FIS). Během těch let jsem našla svou specializaci v oblasti informační a kybernetické bezpečnosti, zastřešování dlouhodobých spoluprací na poli interního IT auditu a poradenství obecně.

Jestli bych o sobě řekla, že jsem ajťák?

Ano, byť to pro každého může znamenat něco trošku jiného. A rozhodně ajťák nemusí být synonymem pro člověka, který prosedí celé dny ve vytahané mikině v místnosti bez oken, kóduje si ponořený do svého vlastního světa a úplně postrádá sociální inteligenci.

Jestli bych o sobě řekla, že jsem holka v IT?

Ano, rozhodně, a to se vším, co to s sebou přináší – výzvy, zajímavé příležitosti, mnohdy ale i těžké momenty a vlnu nedůvěry.  Někteří pánové zpočátku velmi těžko přijímají přítomnost dívky ve svém oboru, a najdou se i takoví, kteří mohou automaticky dívku vnímat jako hloupou a nekompetentní nanynku. Nedej bože, když třeba přijde v šatech a lodičkách, to jejich míru jistoty (a bohužel i důvěry ve vaší inteligenci) posouvá zcela jistě do záporných hodnot. Takže nezbývá nic jiného, než toto přejít s nadhledem, povznést se nad to (což se hůř udělá, než řekne) a bojovat si dál za své postavení na slunci.

Jestli bych řekla, že se těším na svou cestu v zeleném dresu?

Samozřejmě.

Dny strávené v Kooperativě bych zatím mohla spočítat na pár prstech, už teď ale můžu říct, že jsem byla vřele přijata. Kontakty a vztahy, které jsem měla z doby auditování společnosti nyní můžu rychle přetavit v cenné parťáky na své interní cestě. Již jsem začala pracovat na velkém dlouhodobém a strategickém úkolu, který mi dal můj přímý nadřízený, ředitel Úseku informačních technologií, při mém nástupu, přebudování Odboru Kanceláře IT. Co si vlastně pod Odborem Kanceláře IT představit a co bude mou náplní práce?

Náš tým bude pokrývat veškerá témata týkající se IT auditů, IT risku a regulace, s kolegy budeme nastavovat procesy týkající se IT aktiv a budeme také řídit vztahy s naší rakouskou matkou a dceřinými společnostmi, kterým IT poskytuje své služby. Když už jsem zmínila ta IT aktiva, to je zároveň něco, s čím půjdeme do světa a pomůžeme celé skupině – což náš tým posouvá za hranice běžných dnů a hranice lokálního trhu. Zatím se velikost týmu rovná mé osobě, ale organizační změny na sebe nenechají dlouho čekat a začne se brzy rozrůstat o stávající kolegy i nový nábor.

Jestli bych řekla, že je na co se těšit v zeleném dresu? Na 💯 %.