Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Informace k podepisování tiskopisu Prohlášení poplatníka k daním pro renty z pracovních úrazů a nemocí z povolání pro rok 2026 najdete ZDE ⬅

Vážení klienti, v období vánočních svátků upravujeme otevírací dobu poboček. 🏠 Ve dnech 23. 12. a 31. 12. Vás na našich pobočkách obsloužíme do 12 hod 🕛. Před návštěvou pobočky si prosím vždy ověřte otevírací dobu na našem webu, případně telefonicky. Děkujeme.

Kooperativa

Mám zvýšený cholesterol, jak se správně stravovat?

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění.

Cholesterol je steroidní látka, která je součástí každé buňky. Většinu cholesterolu je organismus schopný si vyrobit sám, část ale přijímáme stravou. Právě příjem cholesterolu ze stravy může zvyšovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu, což vede k ateroskleróze.

Doporučená hladina celkového cholesterolu v krvi by se měla pohybovat do 5,00 mmol/l. Hodnota nad 6,5 mmol/l je hladina označovaná jako riziková.

Pokud vám lékař zjistil zvýšenou hladinu cholesterolu, je důležité znát nejen celkový cholesterol, ale i hodnotu „hodného“ HDL a „špatného“ LDL cholesterolu. LDL cholesterol by se měl pohybovat pod hladinou 3 mmol/l.

Z jídelníčku vyřaďte uzeniny, tučné druhy masa (výjimku tvoří tučné ryby), cukrovinky a zákusky, fastfood a ultra zpracované potraviny a polotovary.

Mezi potraviny vhodné pro snižování cholesterolu patří: zelenina, ovoce, celozrnné pečivo a obiloviny, které jsou bohaté na vlákninu, libové bílé maso, ryby, luštěniny, brambory, celozrnná rýže, ořechy a semínka. Na přípravu studené kuchyně používejte, zastudena lisované rostlinné oleje.