Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa

Krémové houbové krupeto

Kroupy jsou úžasným zdrojem energie. Dají se upravit na mnoho způsobů, ale ten s houbami je náš nejoblíbenější.

kroupove_rizoto

Počet porcí: 2

Příprava: 10 minut

Vaření: 50 minut

Celkový čas: 60 minut

Vegetariánské, bez masa

VELMI SNADNÉ

Suroviny

  • 150 g ječných krup
  • 1 střední mrkev
  • 1 menší bílá cibule
  • 100 g čerstvých hub (případně sušené houby)
  • 1 PL másla
  • 1 PL olivového oleje
  • 0,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • Hladkolistá petržel

POSTUP

Kroupy namočte přes noc do studené vody, namočené kroupy propláchněte a vařte do poloměkka, cca 30 minut. Slijte přebytečnou vodu.

V pánvi si na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a mrkev. Přidejte houby a vše opékejte cca 4 minuty. Pokud použijete sušené houby, nejprve je na pár minut namočte do horké vody, odstraňte co nejvíce tekutiny a dejte restovat.

Ke směsi přidejte kroupy, restujte další 3 minuty. Krupeto zalijte vývarem a za občasného míchání nechte vařit do krémové konzistence.

Na závěr krupeto zjemněte máslem a přidejte strouhaný parmazán. Vše dobře promíchejte. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Podávejte posypané hladkolistou petrželí.

Více o zdravých surovinách

Kroupy

Ječné kroupy jsou tradiční staročeská obilovina. Díky vysokému obsahu komplexních sacharidů jsou výborným zdrojem postupně se uvolňující energie. Vysoký obsah vlákniny působí pozitivně na trávení a peristaltiku střev.

V kroupách nalezneme především vitamíny skupiny B a dále vitamín E.

Z minerálních látek je to například fosfor, hořčík, měď, selen, mangan a zinek, které mají příznivý vliv na naši celkovou imunitu.

V ječných kroupách najdeme také významný podíl polynenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které mají kromě protizánětlivého efektu i příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém.