Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Kooperativa

Vařte s FLEXI dobře a zdravě

Zdravý životní styl zásadně ovlivňuje nejen to, jak vypadáme, ale hlavně náš celkový zdravotní stav. Zdravá výživa tvoří 70–80 % úspěchu, za zbytek můžeme být vděční genetice a cvičení.

Základy zdravé výživy

Každý jsme jiný, proto i složení „zdravého talíře“ bude u každého odlišné. Abychom našemu tělu poskytli základní makroživiny (bílkoviny, tuky, sacharidy) i mikroživiny (vitamíny, minerály a stopové prvky), měli bychom jíst rozmanitou škálu potravin. V posledních letech se naštěstí klade velký důraz na nezpracovaná jídla, což znamená omezení rafinovaných tuků (fastfood, cukrovinky), přidaných cukrů a vysoce zpracovaných polotovarů.

Jaký je správný poměr bílkovin, tuků a sacharidů?

Naše potřeby se liší v závislosti na zdravotním stavu, fyzické aktivitě, věku a pohlaví. Pokud nemáte jasno v tom, co je pro vás vhodné, vyhledejte radu odborníka na výživu.

Dobrou inspirací je „zdravý talíř“ pro každé denní jídlo:

  • ½ talíře barevné zeleniny
  • ¼ talíře sacharidů (těstoviny, brambory, rýže)
  • ¼ talíře bílkovin (maso, vajíčko, sýr nebo jiný zdroj bílkovin)
  • 2 lžičky zdravých olejů
Jak často bychom měli jíst?

Správný čas je, pokud máme hlad. Klasický model tří hlavních jídel a dvou svačin vyhovuje životnímu stylu většiny populace. Moderní výživové trendy, například nízkosacharidové stravování (lowcarb), naopak počet denních jídel snižují, většinou na 2–3 velká jídla.

Četnost nebo denní doba už nehrají takovou roli. Důležitější jsou kvalita jídla, optimální porce (s přihlédnutím k fyzické aktivitě) a vyváženost stravy.

Jak je na tom se zdravím česká populace?

Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že tři čtvrtiny lidských nemocí jsou způsobeny nesprávnou výživou. Pokud k nezdravé výživě přidáme ještě nedostatek pohybu, jedná se o daleko vyšší procento. Důležitým prostředkem, jak dosáhnout zdravého životního stylu, je změna jídelníčku a zařazení pravidelné pohybové aktivity.

V České republice je zhruba:

  • 41 % lidí ohroženo nemocemi, jejichž hlavní příčinou je špatná výživa,
  • dalších 38 % našich občanů trpí onemocněním, na jehož vzniku se částečně podílí špatná výživa
  • a pouze 21 % lidí se léčí s genetickým onemocněním nebo je na vině úraz.

Z čeho se skládá naše strava

Vydatná luštěninová polévka s uzeným masem

Počet porcí: 6 | Celkový čas: 70 minut + namáčení luštěnin

Tato polévka vydá i za hlavní chod. Perfektně nasytí a potěší osvědčenou kombinací uzeného masa a luštěnin.

Celý recept
kroupova_polevka

Kachní prsa s dýňovými noky a červeným zelím

Počet porcí: 4 | Celkový čas: 90 minut

Dejte dohromady vydatnou podzimní zeleninu se šťavnatým masem a máte recept, který nejen zasytí, ale také výborně chutná.

Celý recept
kachna_noky

Podzimní hruškový koláč s vlašskými ořechy

Počet porcí: 8 | Celkový čas: 70 minut + vychladnutí

Tento lahodný koláč vám prozáří zkracující se dny. Je ze sezónních surovin, stačí navrch přidat špetku lásky.

Celý recept
hruskovy_kolac

Krémové houbové krupeto

Počet porcí: 2 | Celkový čas: 60 minut

Kroupy jsou úžasným zdrojem energie. Dají se upravit na mnoho způsobů, ale ten s houbami je náš nejoblíbenější.

Celý recept
kroupove_rizoto

Tortilla s trhaným hovězím masem a avokádem

Počet porcí: 4 | Celkový čas: 80 minut

Zdravou mexickou kuchyni plnou chutí a barev si určitě zamilujete. V receptu nenajdete lepek ani laktózu.

Celková energie na 1 porci: 648 kcal

Celý recept
burrito

Losos se šťouchanými batáty a fenyklovým salátem

Počet porcí: 4 | Celkový čas: 40 minut

Kombinace šťavnatého lososa, nasládlých batátů a aromatického fenyklu si vás získá hned od prvního sousta. Recept je navíc bez lepku a bez laktózy.

Celková energie na 1 porci: 467 kcal

Celý recept
losos

Kuřecí prso s červenou čočkou

Počet porcí: 4 | Celkový čas: 50 minut

Myslíte si, že už jste měli kuřecí snad na všechny způsoby? Tak ho zkuste připravit s červenou čočkou a překvapí vás nová, neotřelá kombinace chutí. Bez lepku a bez laktózy.

Celková energie na 1 porci: 588 kcal

Celý recept
kure

Teplý salát z kuskusu, pečené zeleniny a se sýrem feta

Počet porcí: 4 | Celkový čas: 30 minut

V chladnějším počasí přijde teplý salát k chuti. Díky kombinaci kuskusu, zeleniny a sýru feta je vydatný a zároveň šťavnatý. A bez lepku. 

Celková energie na 1 porci: 548 kcal

Celý recept
zapeceno

Kambodžské kari a kroeung pasta

Počet porcí: 4

Vydejte se na gastronomický výlet do Asie. Kambodžské kari na dva způsoby a tradiční kari pasta obohatí vaše chutě. Vše bez lepku i bez laktózy.

Celý recept
shutterstock_1189299013

Poděkování

Za informace o zdravé výživě a vyvážené recepty děkujeme Výživovému institutu.

A ten nejlepší recept na pojištění připraví FLEXI.