Prohlížeč není podporován

Doporučujeme Google Chrome

Vážení klienti, z důvodu aktuální meteorologické výstrahy jsme pro vás preventivně připravili instrukce pro řešení škod: ZDE

Věříme, že se vrtochy počasí brzy umoudří.

Vaše Kooperativa

Kooperativa

Hruškový koláč

Tento lahodný koláč vám prozáří zkracující se dny. Je ze sezónních surovin, stačí navrch přidat špetku lásky.

hruskovy_kolac.jpg

Počet porcí: 8

Příprava: 20 minut

Pečení: 50 minut

Celkový čas: 70 minut + čas na chladnutí

Bez laktózy

SNADNÉ

 

 

Suroviny na těsto

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 130 g másla
  • 30 g třtinového cukru
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 1 žloutek
  • Špetka soli

 

Suroviny na náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 150 g změklého másla
  • 1 celé vejce pokojové teploty
  • 1 bílek
  • 90 g třtinového cukru
  • Citrónová šťáva z ½ citrónu
  • 4 ks hrušky
  • 1 ČL skořice

POSTUP

Nejprve si připravte těsto. V míse nebo v robotu smíchejte všechny sypké suroviny na těsto, přidejte žloutek a na kostky nakrájené máslo. Rukama nebo v robotu rychle zpracujte nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici vychladit alespoň 30 minut, můžete i přes noc.

Troubu předehřejte na 170 °C, koláčovou formu si vymažte máslem, těsto rozválejte a přeneste do formy. Těsto dobře přitiskněte k formě a odřízněte přebytečné okraje. Takto připravené těsto propíchejte vidličkou a vložte do předehřáté trouby na 10 minut zapéct.

Předpečený korpus vyndejte z trouby a nechte částečně zchladnout. Mezitím si připravte hrušky a náplň.

Máslo vyšlehejte s cukrem přidejte vejce i bílek a dobře prošlehejte. Do směsi přidejte mleté vlašské ořechy a skořici.

Nyní je čas na přípravu hrušek, oloupejte je škrabkou na brambory rozřízněte na půl, odstraňte jádřinec a nakrájejte je na tenké plátky. Takto připravené hrušky ihned pokapejte citrónovou šťávou, aby zůstaly krásně světlé a nezhnědly.

Připravenou náplň přendejte na předpečený korpus a uhlaďte širokým nožem nebo cukrářskou stěrkou. Na náplň narovnejte plátky hrušek, koláč posypte vlašskými ořechy a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C na cca 40 minut.

Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním můžete ještě posypat skořicí.

Více o zdravých surovinách

Pšenice špalda

Je velmi starý druh pšenice, její zrna mají díky vysokému obsahu vlákniny nízký glykemický index, hodí se proto i při redukčních dietách. Obsah minerálních látek ve špaldové mouce je vyšší než u běžné pšenice. Špalda obsahuje více manganu, zinku a mědi. Z vitamínů jsou to například vitamín B1, B6 a vitamín E.

Vlašské ořechy

Obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (tuků) a sacharidů. V jádrech vlašských ořechů se skrývají i vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamín E, K, A, betakaroten a minerální látky, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen.

Hrušky

Hrušky jsou zdrojem vlákniny, ale obsahují také vitamín A, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vitamín C a minerální látky: draslík, vápník a hořčík.